Πολύδροσος Παρνασσού

Τοποθεσία

Αγία Ελεούσα Πολύδροσος Παρνασσού

Στους κατάφυτους πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο 380 μέτρων βρίσκεται χτισμένη η έδρα του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Παρνασσού, η Πολύδροσος. Αν και στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας, υπάγεται διοικητικά στη δεύτερη και εξαιτίας ακριβώς της προνομιακής της θέσης και της κοντινής απόστασης που τη χωρίζει από τα χιονοδρομικά κέντα του βουνού, η Πολύδροσος αποτελεί ιδανικό ορμητήριο τόσο για τους λάτρεις του σκι όσο και για τους υπόλοιπους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού.

Ιστορία

Πολύδροσος παρνασσού

Στη θέση του σημερινού χωριού άκμασε στο παρελθόν ο αρχαίος Έρωχος, που μετά την καταστροφή του 346 π.Χ. ενώθηκε πιθανότατα με τη γειτονική Λίλαια. Στην πορεία των χρόνων ωστόσο τα ίχνη του Έρωχου χάνονται και πολύ αργότερα πλέον συναντάμε κάποια ελάχιστα στοιχεία για την περιοχή. Εικάζεται πως κατά τα μεσαιωνικά χρόνια υπήρχε εδώ κάποιος οικισμός, υπόθεση που ενισχύεται περισσότερο κυρίως από την ύπαρξη βυζαντινών μνημείων στην ευρύτερη περιοχή. Στα 1870 πια και μετά από έναν καταστροφικό σεισμό, κάτοικοι από το διπλανό χωριό Άνω Σουβάλα κατεβαίνουν στον κάμπο αναζητώντας ένα ασφαλέστερο σημείο για να στήσουν και πάλι το βιος τους και δημιουργούν εδώ την Κάτω Σουβάλα. Όπως και να έχει, η Κάτω Σουβάλα που εξελίχθηκε σε κεφαλοχώρι, διατήρησε την ονομασία-προίκα των πρώτων κατοίκων μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1920, οπότε και μετονομάστηκε σε Πολύδροσο

Αξιοθέατα

Πολύδροσος Αγία Ελεούσα

Περπατώντας μέσα στο χωριό θα βρείτε πολλές όμορφες γωνιές, αφού παρά την τουριστική του ανάπτυξη, οι κάτοικοι σε μεγάλο βαθμό έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν τη γραφικότητα και το παραδοσιακό του χρώμα ανέπαφο. Ξεχωριστή θέση φυσικά κατέχει η κεντρική πλατεία με τη μεγάλη εκκλησία της Κοίμησης , τα πελώρια πλατάνια και την πέτρινη βρύση. Στη σκιά τους και ακούγοντας τα κελαριστά νερά του Κηφισού μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας σε κάποιο από τα μαγαζιά που βρίσκονται εδώ συγκεντρωμένα. Κατευθυνόμενοι προς τη βορειανατολική πλευρά του χωριού θα συναντήσετε τα ερείπια ενός αρχαιολογικού χώρου, όπου πιθανολογείται πως βρισκόταν ιερό αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα. Στη θέση Μαντάμια ορθώνεται ο πύργος της Σουβάλας, μνημείο από τα μεσαιωνικά χρόνια, ενώ στην ίδια θέση υπάρχουν ακόμη τα απομεινάρια του μοναδικού στην περιοχή υδροηλεκτρικού εργοστασίου που λειτουργούσε εδώ στις αρχές του 20ου αιώνα.

Κινούμενοι νοτιοδυτικά, μετά από δύο περίπου χιλιόμετρα θα βρεθείτε στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας, μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του Παρνασσού με αρχαία και βυζαντινά μνημεία, γάργαρα νερά και εξαιρετική θέα προς το χωριό και τον κάμπο του Βοιωτικού Κηφισού, όπου βρίσκονται οι πλούσιες πηγές του ποταμού.

Ο Καιρός Τώρα

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

Η Εταιρεία

Υψηλή ποιότητα δόμησης, πλήρης αξιοπιστία και αρχιτεκτονική με σαφή άποψη! Η Στρωτός Κατασκευαστική είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στην κατασκευή και πώληση ετοιμοπαράδοτων πολυτελών κατοικιών στην περιοχή του Παρνασσού.
Προσφερόμενες υπηρεσίες:

  • Πώληση Ακινήτων
  • Κατασκευή Κατοικιών
  • Μεσιτία
  • Γενικές Εργολαβίες
Διαβάστε περισσότερα...

Το Χωριό

Πέτρινες κατοικίες Πολύδροσσο Παρνασσού


Πέτρινες κατοικίες Πολύδροσσο Παρνασσού
ΚΟΡΥΦΗ